22. apr 2007

Hakkame oma raamatuid digitaliseerima

Seoses eelmise postitusega siis teen ettepaneku hakata meie raamatukogu digitaliseerima. See tähendab käia ja pildistada läbi kõik eestis trükitud raamatud. Loomulikult oleks vist kõikse targem koht selleks rahvusraamatukogu.

Te ütlete et see on kallis ja mõtetu jne, et skännimine on nii keeruline jnjne. Aga vaadake raamatuid ei skännita vaid pildistatakse sptsiaalse raami vahel. Seega ideaaljuhul oleks inimene seal ainult lehekeeraja ja nupuvajutaja.

Aga ikkagi, et meil ei ole töötajaid jnejne. .... vale ... jälle ... selle tööga saaksid ideaalselt hakkama meie kooliõpilased, kellel väike taskuraha ei jookse külgemööda maha.

Kui meil on juba mingi kogus digitaliseeritud raamatuid olemas, siis on ju ka aega välja mõelda mis nendega peale hakata. Võimalusi on ju mitmeid;)

BTW: Üks minu varaseid katsetusi raamatukogu digitaliseerida: http://www2.kirmus.ee/nooreesti

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

books.google.com tegeleb sellega aktiivselt, seega on juba välja töötatud mitmed mitmed aastad tagasi väga head tehnilised lahendused. Kusjuures seal on piiratud mingil määral juurdepää teatud raamatutele, ent sellest saab ka üle ;)
http://books.google.com/googlebooks/library.html

Kalle P ütles ...

Veidi senistest digitaliseerimistest: TÜ-s õppides puutun selliste lahendustega tegelikult tihti kokku. Aeg-ajalt on sisse skännitud rariteetseid õpikuid, mida läheb vaja, ent mida nt 60 inimesel üheaegselt võimatu saada on. Samas on "digitaal" vaid vaheetapp, sest läbi lugeda ja märkmeid teha saab mugavalt vaid paberkandjale. Samuti on TÜ õppeinfosüsteemi kaudu ligipääs paljudele digiarhiividele, nt JSTORile, kus on aastakümnete kaupa digitaliseeritud teadusajakirju.

Selliste näidete puhul võiks aga mõnevõrra küüniliselt arvata, et ülikool, kellel puudub raha, ostmaks kõiki vajalikke raamatuid ja ajakirju raamatukokku, lükkab trükikoja-kohustuse õppurite kaela.

Reijo - Teeme Maailma Paremaks ütles ...

Täpselt neid digitaliseerimisi on siin ja seal veel. Aga ikkagi ei anna see eriti mingit tulemust. Milleks pidada mustmiljonit anmebaasi mustmiljonil platvormil jne.

digidokumendile märkmeid teha on tõepoolest hetkel võimatu. Aga otsimismootori ülestöötmine on vägagi võimalik;)

Aga samas ei pea ju õppur kõiki asju välja trükkima? Kui ta teab, et tal on rakendus, millega ta saab igakell sellele ligi, siis ta saab ka oma arvutis praegu asjad ära teha.

Ma tahaks ikkagi rõhutada et antud idee ei ole nii aktuaalne TÄNA, kus tehnika ei ole paljudele asjadele järgijõudnud. Ma mõtlen siin kasutaja poole pealt just. Aga paari aasta pärast võiks selline asi juba imesid teha küll.

Anonüümne ütles ...

Igatahes books.google otsing on väga powerful. Skännivad nad sisse ülikoolide raamatukogusid, kusjuures toimub see koos tekstituvastusega. Otsin mingit sõna või fraasi, annab ta mulle raamatud kus see sees on ja samuti saan lugeda 2 -3 lk enne ja peale seda leitud fraasi (leitud fraasi teeb kollaseks). Kui sinna nüüd poogitakse juurde väike teenustasu ongi SUUR äri jälle püsti pandud. Maksan väheke saan täisjuurdepääsu ennast huvitavale raamatule, koos teksti copymise võimalusega, autor saab pappi, google saab pappi ja kõik on õnnelikud :D

Anonüümne ütles ...

Tegelikult ma ei olnud eelnevat postitust lugenud.. vaatan et räägin seda sama, mida sa siin blogis juba rääkinud oled... shame on me :D

Anonüümne ütles ...

mida ma otsin, aitah