10. apr 2007

Käibemaksu soodustused

Mõni kuu tagasi tegin lihtsalt väikse otsingu eestist internetis. Tulemused olid päris huvitavad. Esimese ja teise koha said loomulikult ilusad naised ja Tallinna vanalinn, kuid kolmanda koha saavutas Eesti maksupoliitika.

Meie maksusüsteem on oma olemuselt väga lihtne ning sellisena võiks ta ka jääda. Millegipärast seostati maksupoliitikat hr Mart Laariga. Tegelikult oli päris palju ülistavad artikleid Laari kohta. Sellepärast ei saa ma aru, miks tahetakse seda lihtsust lõhkuda. Lugedes Evelin Sepa arvamust, et meelelahutuses peaks käibemaks olema 5%. Minu meelest peaks käibemaks olema igal pool 18%. Põhjust miks teatrites ja peaks olema maksusoodustus ma enam ei näe.

Milleks see hea on? Kogu aeg räägitakse mingitest müstilistest välisinvesteeringutest. Loomulikult lihtne makusüsteem suurendab välisinvesteeringuid, kuid ma ei usu et nende suurusjärk nii märgatav on. Pigem on see kasulik meile endile, inimestele, kes korraldavad igasuguseid festivale, kontserte, pidusid jne. Enamasti on need inimesed keskmiselt noorema poolsed, kes ei ole veel maksusüsteemidest läbi närinud. Ja kui see veel liiga keeruline on, siis jääb neid ka vähemaks.

Seega tuleks hoida maksupoliitika nii lihtsana kui võimalik. Liberaalne ja lihtne süsteem suurendab eraettevõtjate arvu ja seeläbi ka makse.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Reijo.. käibemaks ongi igalpool põhiliselt 18%. Ürituste osa selles süsteemis on kaduvväike.
Investeeringuid riiki toob meie maksusüsteemi eripära, et kasumi investeerimisel ei pea maksma tulumaksu. See meelitab investoreid siia ettevõtteid tegema (meelitas pigem. hetkel ei tea mida aasta 2009 toob)

Anonüümne ütles ...

Käibemaksu soodustus ei kehti enam näiteks hambaravi puhul. 5% KM on sellest aastast 18%.